петък, 21 март 2008 г.

Напомпайте желанието си


Будилникът ви звъни рано сутринта, но вие сте ужасно смачкани и просто го спирате. Събуждате се след час, а си мислите, че са минали само 5 минути. Никога не ви стига времето, нямате цели и се чувствате постоянно изтощени.

Или с други думи, вие сте жертва на липсата на мотивация. Това несъмнено води до появата на стрес поради невъзможността да се справите с каквато и да е ежедневна ситуация. В повечето случаи попадате в омагьосан кръг, от който измъкването е трудно.

Сигурно има безброй начини да се справите с едно такова състояние и да излезете от безвремието, в което сте изпаднали. Но може би най-успешният е да си направите определен режим и по-важното - да влезете в него, защото тази част е най-трудна.

Като първа стъпка трябва да отбележим ранното лягане и ставане. Повечето уморени хора, страдащи от липса на мотивация, са способни да седят с часове, правейки нищо. За това вместо да бездействате, по-добре се наспете и си починете.

Но освен това ви е нужна и някаква радикална промяна. Например започнете да спортувате, без значение точно какво, но най-добре фитнес, плуване или някой друг спорт, който натоварва доста мускулите. Важно е да го практикувате сутрин. По този начин ще се събудите по-лесно, ще се тонизирате, а и освен това ще започнете да усещате с всеки изминал ден колко по-мотивирани ставате.

Разбира се, за да се справите със стреса трябва да подберете и правилният хранителен режим. Известно е, че въглехидратите предразполагат към депресивни състояния, за това няма да е лошо да ги избягвате. Най-добре ги ограничете само в закуската си. Яжте повече месо, особено риба, и зеленчуци. Ама наистина много зеленчуци и да са зелени. И не си помисляйте за десерт след хранене.

Най-силното оръжие срещу липсата на мотивация си остава самовнушението. Монотонното и подтискащо ежедневие само влошават нещата, но не бива да се оставяте на депресията. Игнорирайте хората, които със своите действия ви карат да се чувствате непълноценни и излишни, обградете се с много цветя и музика.

Бъдете едни заклети непукисти и се опитайте да не се тревожите за нищо. Единственото, което трябва да правите е, да следвате стриктно режима си и до няколко седмици ще почувствате отново желанието да живеете пълноценно.

Няма коментари: